Op de fiets naar Denemarken – dag 6 – Brørup – Gammelstrup – 85km

Vanmiddag ben ik gearriveerd op mijn bestemming, bij vrienden in Gammelstrup. Mijn tocht op de fiets naar Denemarken zit er dus op! Ik heb de geplande route voor vandaag aangepast en gekozen voor kleinere binnenwegen. Toch was er weer veel verkeer, waarschijnlijk omdat het een zaterdag in de vakantieperiode was. Gelukkig had ik ook rustige trajecten met mooie korenvelden en prachtige wolkenluchten. Dat is voor mij Denemarken.

Korenveld omzoomd door zonnebloemen bij Gammelstrup
Korenveld omzoomd door zonnebloemen bij Gammelstrup

Op mijn route kwam ik door Jelling, waar een belangrijk monument is dat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het is een tweetal grafheuvels met twee grote stenen met inscripties met runentekens. De teksten laten de overgang zien van de oude cultuur tot circa 900 naar de christelijke periode. De stenen worden nu bewaard achter glas om verdere aantasting te voorkomen. Het hele gebied wordt zo ingericht dat het monument goed tot zijn recht komt.

Jelling stenen met runen inscriptie
Jelling, Runische Stenen. (foto Unesco)
Jelling, grafheuvel. (Foto Unesco)

De 35 km van Jelling naar Gammelstrup gaat door het mooie gebied bij het riviertje de Gudenå. Het is hier heerlijk fietsen op kleine weggetjes met heel weinig verkeer. Toch ben ik blij op mijn bestemming te arriveren.
Nu van de mooie tuin genieten, hier bij onze vrienden in Gammelstrup.

De tuin op ons logeeradres aan de Gudena bij Gammelstrup.

Ook een fietstocht maken, maar je wilt weten hoe je dat aanpakt? Kijk dan eens op de fietspagina van eco-reizen.nl/.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu