Naar Denemarken – dag 3 – Hemmoor – Heide – 92km

Vandaag startte de dag al vroeg, want er werd onweer voorspeld vanaf een uur of twee. Ik wilde graag voor die tijd op mijn bestemming zijn. Om zeven uur zat ik weer op de fiets, vandaag met heerlijk koel en droog weer.

In Hemmoor moest ik de Oste oversteken. Dat kan via een brug, maar veel bekender is de’Schwebefähre Osten–Hemmoor’. Dat is een soort zwevende veerboot, die aan een ijzeren constructie hangt. Dit veer dateert van het einde van de 19e eeuw, toen dit soort ijzeren constructies grote innovaties waren. Nu wordt de zwevende veerboot alleen nog voor de toeristen gebruikt. Maar om zeven uur vanochtend waren die er nog niet.

Schwebefähre Osten–Hemmoor
Schwebefähre Osten–Hemmoor

Na dertig kilometer stond ik aan de Elbe, een mooie rivier, maar ook een enorm obstakel. Je moet helemaal naar Hamburg, of je kunt bij Glückstadt de pont nemen. Ik geef natuurlijk de voorkeur aan de pont bij Glückstadt. Hamburg betekent een enorme omweg en veel drukte.

Vanaf de boot waren vooral de schitterende luchten het bekijken waard. Maar daar ging ook wel een dreiging van uit, want het onweer leek al in de lucht te zitten. Gelukkig waren de weergoden mij vandaag goed gezind, want het klaarde juist steeds meer op.

Donkere lucht vanaf de veerboot over de Elbe naar Glückstadt
Donkere lucht vanaf de veerboot over de Elbe naar Glückstadt

Aan de overkant van de Elbe startte een mooi fietspad langs de Elbe. Geen auto’s, wel veel schapen, dus vaak hekjes open en dicht doen. Bij Brunsbüttel moest ik nog een keer overvaren, met een kleine veerboot over een klein watertje met de weidse naam Nord-Ostseekanal.

Via de mooie, pittoreske plaats Meldorf en mooie binnenweggetjes arriveerde ik al vroeg in Heide. Daar is niet zo veel te zien, dus ik plaats extra een foto van Meldorf. Omdat ik geen auto-loze fotomomenten kon vinden, plaats ik een vrije foto van internet.

Meldorf (©Pixabay)
Dreetür Haus in Heide

Morgen fiets ik weer verder naar het Noorden, tot net over de grens in Denemarken.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu