Dag 8. Het ‘festa dei fiori’ in Noto

Noto is een stadje op ruim dertig kilometer van Siracuse. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en dit weekend vindt er het jaarlijkse bloemenfeest – het festa dei fiori – plaats. Redenen genoeg om er met een treinritje van een half uur naar toe te gaan.

Wij waren niet als enigen op dat idee gekomen. Het piepkleine treintje puilde uit van de passagiers en er stonden nog steeds mensen op het perron die ook graag mee wilden. Na wat telefoneren door de conducteur werd er een extra bus ingezet. Wij kozen toch maar voor de iets minder volle trein.

Bloemenfeest - festa dei fiori - in Noto, Sicilië
Bloemenfeest – festa dei fiori – in Noto, Sicilië
Festa dei fiori - Noto, Sicilië
Festa dei fiori – Noto, Sicilië

Als verwende Nederlanders verwachtten wij een stadje vol bloemen, maar dat viel een beetje tegen. Het bleek één smalle straat te zijn die bedekt was met een tapijt van bloemen. Mooi, maar toch wat weinig om dat zo enorm aan te prijzen. Verder was er een enorme braderie met slenterende mensen, die wij in Nederland niet snel zouden bezoeken. Gelukkig waren er ook nog de mooie monumenten die we konden bezoeken. En er waren een paar kleine muziekkorpsen.

Leden van een optocht tijdens het festa dei fiori - Noto, Sicilié
Leden van een optocht tijdens het festa dei fiori – Noto, Sicilié
Fontana d’Ercole - Noto, Sicilië
Fontana d’Ercole – Noto, Sicilië
Basilica Minore de San Nicolò - Noto, Sicilië
Basilica Minore de San Nicolò – Noto, Sicilië

Behalve de onvermijdelijke kerken (nog steeds mooi en een bezoek waard) bezochten we het paleis van de voormalige prins, het Palazzo di Nicolaci.

Om de grootste drukte te vermijden, namen we om 15:45 uur de trein weer terug naar onze standplaats Siracuse. Daar werd de toch al bewolkte dag behoorlijk donker, maar het ging niet regenen. Het blijft wel koel.

Plafondschildering in Palazzo Nicolci - Noto, Sicilië
Plafondschildering in Palazzo Nicolaci – Noto, Sicilië

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu