Dag 6. Catania (2)

Toen we vanochtend wakker werden was het nog heel donker en het regende pijpestelen. Dat klopte met de weersverwachting. Na het ontbijt werd het droog en konden we onze tweede dag in Catania starten. In Zuid-Italië verwacht je natuurlijk veel katholieke kunst, maar af en toe zien we ook eens iets anders, zoals beelden bij een fontein.

Fontana dell’Amenano - Catania
Fontana dell’Amenano – Catania

Na de fontein kwamen inderdaad de kerken weer aan bod. Sommige zijn vrij kaal, terwijl andere juist heel barokke versieringen hebben. De Basilìca di Maria SS. dell Elemosina is naar verluidt één van de meest laat barokke kerken uit de omgeving.

Plafond van de Basilìca di Maria SS dell Elemosina - Catania
Plafond van de Basilìca di Maria SS dell Elemosina – Catania

Natuurlijk mag een botanische tuin niet in ons programma ontbreken. Gelukkig heeft Catania een (kleine) botanische tuin. Die sluit min of meer aan op een veel groter park dat genoemd is naar de beroemde operacomponist Bellini. Bellini is hier geboren, maar componeerde zijn opera’s in Napels, Rome en Parijs. Hij ligt hier weer wel begraven.

Botanische tuin van Catania
Botanische tuin van Catania

Zoekend naar een simpele lunch, liefst een broodje op een bankje in het park, passeerden we talloze gelegenheden om uitgebreid te eten. Geen belegde broodjes op onze route vandaag. Toen het begon te regenen en Henk een bord zag met ‘clubsandwich tunafish’ was de keuze snel gemaakt. Het bleek een heerlijk hoofdgerecht te zijn dat ons voor de rest van de dag vult. Niks simpel broodje in Italië.

Eerst zaten we buiten onder een luifel, maar toen de regen heviger werd en er een rivier in de straat ontstond, zijn we naar binnen gevlucht. Het werd een lange, hevige onweersbui waar onze parapluutjes niet tegen bestand zijn. Die grote lunch kwam dus toch nog goed van pas. De rest van de middag bleef het regenen, maar dan meer een sappige regen. Geen echt Siciliaans weer. Morgen wordt het mooi weer…

Morgen gaan we verder naar Siracusa, ongeveer anderhalf uur met de trein. De weersverwachting is goed.

Aanvulling: we hebben toch nog een stukje van de Etna gezien! Zonder een blik op de vulkaan ben je natuurlijk niet écht op Sicilië geweest. Vanavond klaarde het op en maakten we nog een korte wandeling. Ineens zagen we de Etna in de verte. Het is geen mooie foto geworden, meer een paparazzi foto van een bespiede berg.

Gezicht op de Etna vanuit Catania
Gezicht op de Etna vanuit Catania

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu