Dag 5. Catania

Catania is met ruim 300.000 inwoners de tweede stad van Sicilië, na Palermo. Catania wordt wel het Milaan van het zuiden genoemd. Catania is in de 17e eeuw getroffen door een hevige aardbeving en een enorme uitbarsting van de Etna. De stad werd voor een groot deel verwoest en daarna weer opgebouwd. Veel gebouwen zijn dus van rond 1700.

Piazza del Duomo, Catania
Cherubijn in de dom van Catania
Piazza del Duomo - Catania

De stad is druk, maar er is gelukkig geen massatoerisme, altans niet in deze tijd van het jaar. Wel rijden er in de smalste straten auto’s en scooters. De enkele autovrije straat is een verademing. De Italianen zijn zoals we verwachten: druk pratend en “aanwezig”. Gelukkig verstaan we de gesprekken niet en klinken ze wel melodieus. Op veel plekken zagen we veel studenten.

Studenten bij het Monastero dei Benedettini

Behalve vele barokke gebouwen zijn er ook overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals het Romeinse amfitheater van rond het begin van onze jaartelling. Het bevindt zich midden in een woonwijk in het centrum van de stad. De laatste jaren zijn er nieuwe lagen blootgelegd die zelfs uit de Griekse tijd dateren, dus nog van vóór de Romeinen.

Romeins theater van Catania

De binnenstad bestaat voor het grootste deel uit smalle straten met veel oude huizen. Eigenlijk het Italië zoals je het verwacht.

Catania

De Etna hebben we nog niet gezien. De vulkaan was ook vandaag de hele dag in een dik pak wolken gehuld. Die wolken breidden zich langzaam uit en aan het einde van de middag regende het een uur of iets langer. Gelukkig waren we toen alweer in ons hotel.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu