Dag 20. Een erg lange treinreis naar huis.

Op de 20e dag zijn we met de trein in één ruk van Genua naar huis gereden. Nou ja, in één ruk is wat overdreven, want we vonden het meestal maar sloom gaan.

Om 08.18 uur vertrokken we vanuit Genua naar Milaan, dan van Milaan naar Basel, van Basel naar Utrecht en tenslotte van Utrecht naar Den Haag. Hieronder ons reisschema, zoals overgenomen van de reisplanner loco2.com.

Reisschema Genua – Den Haag

Over iets meer dan 1200 kilometer hebben we dus ruim 14 uur gedaan, een gemiddelde snelheid van ruim 85 kilometer per uur, inclusief overstappen. Als ik de overstaptijd er aftrek (1 uur) dan nog kom ik niet eens aan 100 kilometer per uur.

Ein Zug des neuen ICE 4 (Baureihe 412)

In Duitsland gingen we op een kort traject 300 kilometer per uur. Als we dat nu eens over het hele traject zouden halen, dan zouden we in 5 uur thuis zijn. Dat zou tenminste een echte concurrent voor het vliegtuig zijn!

Kortom, er moet nog veel, heel veel gebeuren, wil de trein in Europa een geloofwaardig alternatief zijn voor het vliegtuig.

Wij hebben van onze reis genoten. Het was een mooie ervaring. Volgende keer weer met de trein? Ja, de trein is op zich een prettig vervoermiddel met minder stress dan al het gedoe op luchthavens. We vertrokken om 8.00 uur uit ons hotel en om 8.20 reden we al. Kom daar maar eens om bij een vliegreis! Maar een lange treinreis is alleen prettig als je onderweg af en toe een dagje uitstapt en daar een onderdeel van je reis van maakt. Dus: terug naar het echte reizen, met een dagje rondkijken in een mooie stad, een overnachting met een goed diner. Dat soort aanpak.

Aanbeveling: maak van de treinreis een onderdeel van je vakantie, met onderbrekingen. Doe niet alsof je naar je bestemming vliegt en de reis als ballast ziet om zo snel mogelijk van A naar B te komen.

Meer informatie over treinreizen en de planning op de website eco-reizen.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu