Dag 16. Kerken en een museum in Palermo

Zondag is bij uitstek de dag voor museumbezoek. Het is onze laatste kans, want morgen zijn alle musea gesloten. Dat is blijkbaar een wereldwijde gewoonte. Het weer nodigt ook uit tot museumbezoek, want het dreigt steeds te gaan regenen. Gelukkig zijn we steeds op tijd ergens binnen.

Er is een soort koppelverkoop van toegangskaartjes voor kerken. Als je een toegangsbewijs van de vorige kerk kunt laten zien dan krijg je vaak korting. Het zou handiger zijn een soort passepartout te hebben. Maar we genieten er niet minder om.

Oratorio de San Lorenzo, Palermo
Oratorio de San Lorenzo, Palermo
Pietro Novelli (1603-1647), Annunciazione (detail)
Pietro Novelli (1603-1647), Annunciazione (detail) – Palazzo Abatellis, Palermo

In het Palazzo Abatellis is een prachtig museum gevestigd met bijna uitsluitend religieuse kunst. De meeste werken zijn afkomstig uit kloosters en kerken in Palermo. Hier hangt de kunst hopelijk veiliger dan in de kerken, want het schilderij op de bovenste foto is een kopie van een in 1969 gestolen werk van Caravaggio. In 2015 heeft men een kopie op de plaats gehangen van het wereldberoemde originele schilderij uit 1609.

Straat in Palermo
Straat in Palermo

Het lijkt soms of er in elke straat wel een paleis of een kerk staat, maar er zijn toch ook heel wat smalle straatjes met alleen huizen. Dit is ook Palermo zoals we het ons voorstellen, alleen moeten we de brandende hitte er zelf bij denken. Een flinke ploeg werklieden zou hier nog vele jaren aan de slag kunnen om alle historische gebouwen in de oude luister te herstellen. We beseffen weer eens des te meer wat een opgepoetst land Nederland is.

Het begin van de Via Vittore Emanuele
Het begin van de Via Vittore Emanuele

Morgen hebben we nog een hele dag in Palermo voordat we ‘s-avonds om elf uur naar Genua varen.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu