Dag 10. Chiuso il lunedi.

Waarom zijn toch wereldwijd de musea op maandag gesloten, chiuso il lunedi? Vandaag stonden we voor gesloten deuren bij de kerk waar we een echte Garavaggio wilden bewonderen. Ook andere musea waren gesloten. Omdat het prachtig, zomers weer was vandaag, was het geen straf om nog eens door de straten van Ortigia, het oude deel van Siracuse te dwalen.

Fontana di Diana - Siracuse
Fontana di Diana – Siracuse
Siracuse - Piazza Duomo
Siracuse – Piazza Duomo

Het was ook prima weer om heerlijk in de zon of in de schaduw een boek te lezen en de voorbijgangers te bekijken. Er trekken ontelbare scholieren voorbij, jongens bij de jongens, meisjes bij de meisjes. Groepen (oudere) toeristen trekken achter gidsen aan. We hebben ook al groepen aziatische toeristen waargenomen. Vroeger onderscheidden die zich ook door hun manische fotografeergedrag, maar dat is met de smart phones inmiddels overal gemeengoed. Iedereen loopt voortdurend met een telefoontje op een stok zichzelf te fotograferen en filmen met wijzigende achtergrond. Heb je geen selfie gemaakt, dan ben je daar niet geweest.

Gevel in Ortigia, Siracuse
Gevel in Ortigia, Siracuse

Hoewel het absoluut niet origineel is, blijf ik het aantrekkelijk vinden oude, vervallen straatjes en gevels te bekijken en te fotograferen. In Nederland is alles strak in de verf gezet of afgebroken. Waar vind je bij ons nog een vervallen gebouw? Hier zie je nog hele doorleefde muren. In de loop van de tijd zijn er leidingen opgespijkerd en gaten in geschoten. Je kunt er een hele geschiedenis bij fantaseren.

Straatje in Ortigia, Siracuse
Straatje in Ortigia, Siracuse

Morgen gaan we verder naar Agrigento.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu