Dag 13. Een rustdag in Agrigento

Na de lange wandeling van gisteren en al het gewandel van de afgelopen dagen, waren we (in elk geval mijn voeten) wel toe aan een rustige dag. Er valt nog best het een en ander te zien in Agrigento, maar dat is allemaal vrij dicht bij elkaar.

In de kerk Santa Maria dei Greci liepen we over een glazen vloer, zodat we de oude fundamenten konden zien. Die dateren uit de zesde eeuw voor Christus en droegen een Griekse tempel. Op de muren waren nog een paar fresco’s te bewonderen.

Fresco in de kerk Santa Maria dei Greci
Fresco in de kerk Santa Maria dei Greci

Een wandeling langs een mooie boulevard leverde nog een mooi uitzicht op op de Valei van de Tempels. Je kunt de tempels zien, tussen de stad en de zee.

Uitzicht Agrigento
Uitzicht Agrigento

In het monasterio Santo Spirito (ofwel het klooster van de heilige geest) is een mooi, niet te groot museum gevestigd. In de kleine kloostertuin staan mooie vruchtbomen. Ook was het een rustige plek om te lezen, maar in de schaduw werd het toch wat te koud. De zon is heet, de schaduw is fris.

Monasterio Santo Spirito, Agrigento
Monasterio Santo Spirito, Agrigento
Reliëf, 16e eeuw, Monasterio Santo Spirito, Agrigento
Reliëf, 16e eeuw, Monasterio Santo Spirito, Agrigento
Vruchtboom, Agrigento
Vruchtboom (loquat), Agrigento

Al een paar dagen wil ik iets schrijven over het ontbijt in onze Italiaanse hotels. Als je goed kijkt dan vind je wel een gewoon broodje, een plakje kaas en wat jam. Maar opvallend is de overdaad aan zoete zaken: croissants gevuld met héél véél jam, chocolade of vla, cakes en vruchtentaarten. Op straat vind je makkelijk allerlei zoete spijzen, zoals natuurlijk op elke hoek een ijszaak en heel veel zoete koek. Meestal ziet het er niet eens heel verleidelijk uit. Lekkere broodjes met hartig beleg zie je veel minder, terwijl best veel mensen tussen de middag een broodje eten. Gelukkig vinden we altijd wel een lekkere salade of een crêpe gevuld met geroosterde groente.

Sowieso houden ze hier van stevige porties, zodat we ‘s-avonds meestal alleen een hoofdgerecht nemen en een kopje koffie. Overdag drinken we Americano (ongeveer onze hoeveelheid lekkere koffie, dus niet zo’n bodempje koffie…). ‘S Avonds na het eten is een caffe wel lekker (een piepkleine espresso), maar ik heb inmiddels de espresso lungo ontdekt, naar onze maatstaf een gewone espresso.

Morgen nemen we de trein naar Palermo, alweer onze laatste bestemming op Sicilië.

Eric de Jong

Photographer, mainly travel and portraits, living in The Netherlands. Now I am training how to produce timelapses, those funny short videos with accelerated speed. I traveled the world but also like to be at home in The Netherlands.
Close Menu